środa, 29 sierpnia 2012

SERNIK WIEDEŃSKI

Klasyka wypieków, jest naprawdę łatwy w przygotowaniu. A zapach podczas pieczenia jaki unosi się po domu jest nieziemski.
Serniki lubią opadać, ale możemy częściowo temu zapobiec. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, ale ciasto zostawić w środku przez około 20 minut. Po tym czasie lekko uchylić drzwiczki i chwilę odczekać. Warto!





Potrzebujemy:

1 kg twarogu (ja użyłam z wiaderka)
1 budyń waniliowy
8 jajek
125 g miękkiego masła 
1 laska wanilii lub aromatu waniliowego
1 szklanka cukru
ewentualnie bakalie wg uznania



Jajka myjemy i oddzielamy żółtka od białek. Mikserem ubijamy żółtka z cukrem na białą puszystą masę. Ciągle miksując stopniowo dodajemy twaróg, miękkie masło, budyń i ziarenka wanilii. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie drewnianą łyżką mieszamy z masą serową.
Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, sernik przekładamy do przygotowanej tortownicy. Pieczemy w 170 stopniach przez ok. 1 godzinę. Chłodny sernik można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.


Smacznego!

30 komentarzy:

  1. dokładnie klasyka i to w przepysznym wydaniu

    OdpowiedzUsuń
  2. robiłam ostatnio identyczny sernik , jest pyszny !

    OdpowiedzUsuń
  3. No i teraz nie wiem... czy zrobić jutro sernik wiedeński czy nowojorski... Twój wygląda taaak kremowo, że nie wiem co będzie z moim wcześniejszym planem ; ) mmm

    OdpowiedzUsuń
  4. Puszysty i lekki, jest częstym gościem na moim stole! A dla takiego sernika warto zmienić plany ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. moze glupie pytanie, ale mam nadzieje,ze ktos odpowie :)
    budyn wsypujemy w proszku czy juz zrobiony??
    dzieki
    A

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W proszku, można użyć mąkę ziemniaczaną

      Usuń
  6. mój się piecze ,narazie wygląda pięknie ,zobaczymy po upieczeniu

    OdpowiedzUsuń
  7. twój serniczek jest piękny, mój stygł w piekarniku i niestety opadł...:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o jej, ale mi też kilka razy opadł, a może za szybko wyjęłaś z piekarnika?

      Usuń
    2. Mąki nie dodajemy, tylko budyń :)

      Usuń
  8. Dziękuję. Dlatego mi sernik nie wyszedł , ponieważ znalazłam na necie przepis z mąką ziemniaczaną i budyniem . Wogóle nie smakował za sernikiem. Mam nadzieję ,że ten będzie pyszny .

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakie masło Pani dodaje ?
    Czy mogę dać Kasię i ją roztopić czy nie bardzo ?

    OdpowiedzUsuń
  10. witam
    proszę o informację jakiej średnicy tortownicę Pani użyła?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. przepraszam,że dopiero teraz odpisuję, ale nie miałam dostępu do internetu, użyłam tortownicę o 24 cm, ale również piekłam w tortownicy o średnicy 26 cm, tylko wtedy sernik wychodzi niższy! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. tortownica była ok, ale ciasto nie wyszło gdyż wg. przepisu dodałam mąkę ziemn. i budyń.

    OdpowiedzUsuń
  13. wogóle nie smakował jak sernik , tylko jak biszkopt :(

    OdpowiedzUsuń
  14. A czy piecze Pani na termoobiegu?;))
    Z gory dziekuje za odpowiedz.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Termoobiegu nie używam przy pieczeniu sernika. :)

      Usuń
  15. Waśnie się piecze i pachnie cudownie, ciekawe czy po upieczeniu też taki będzie ...Napisze jak skosztuje :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Piekny serniczek,ja kupiłam miks orzechów w Lidliu i myślę że dodajm je do serniczka,własnie zanieżam taki upiec ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  18. zamiast budyniu, ile maki ziemniaczanie dodac?

    OdpowiedzUsuń
  19. Czy do tego sernika nie daje się smietany? Chcę tylko być pewna. Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  20. A mi wyszedł surowy w srodku mimo dłuższego pieczenia

    OdpowiedzUsuń
  21. Pyszny. Piekę tylko sernik z tego przepisu. Mój ulubiony...

    OdpowiedzUsuń